Grejanje za 1 evro - Prvi pravi vodič za kupovinu novog grejanja ikad

Prvi pravi vodič za kupovinu novog grejanja ikad

Kompas za toplinu

Da li je vreme za "zlatnu investiciju" i da li je vreme za novo grejanje?

Nije slučajno što se od svih investicija baš kupovina novog grejanja naziva "zlatna investicija". Grejanje je najveća režijska stavka u našem kućnom budžetu svake godine, a paradoksalno zvuči to što upravo na grejanje obraćamo možda i najmanje pažnje i najteže se odlučujemo na njegovu zamenu.

Uostalom, zapitajte se da li se i vi u marketu često odlučujete za kupovinu namirnica koje su u tom trenutku na akciji (uštede su najčešće kreću do nekoliko desetina dinara), da li tragate za popustima i kada kupujete kućne uređaje (uštede se najčešće kreću do nekoliko hiljada dinara), da li odlazite na sajmove putovanja, automobila i nameštaja upravo zbog popusta i specijalnih akcija? U više od 90% slučajeva, odgovor je – DA!

Sve su to kupovine sa jednokratnom uštedom – jer uštedite deo novca samo u trenutku kupovine i nikada više. Postoje, međutim, kupovine koje štede konstantno - svakog dana, svakog meseca, svake godine. I zato tako paradoksalno deluje činjenica da se tako retko i teško odlučujemo na zamenu sistema za grejanje. Prvi korak uvek je najteži, a to je odgovor na pitanje da li u ovom trenutku zaista trošimo previše i da li kupovina novog grejanja može da opravda uložena sredstva.

Da bismo vam olakšali odgovor na ovo pitanje i pomogli pri finalnoj odluci, pripremili smo vodič baziran na četiri ključna pitanja koja u toj situaciji treba da postavite sami sebi:

 • Da li trošim previše?
 • Kako da izbegnem greške?
 • Kako da napravim pravi izbor?
 • Koje dodatne trikove treba da znam?

Prateći ovo uputstvo kroz četiri koraka, doći ćete do pouzdanog odgovora na postavljeno pitanje, a kupovina grejanja zaista može postati vaša "zlatna investicija".

KRENITE U AKCIJU


PRVI KORAK:

Da li trošite previše novca na grejanje?

Bez obzira da li živite u stanu ili kući, da li živite u gradu, prigradskom naselju ili selu, da li se grejete na struju, drvo ili gas, razmatranje novog grejanja i eventualna kupovina uvek počinje istim pitanjem:

Da li trošim previše novca na grejanje?

Finansije

Od odgovora na to pitanje zavisi vaš naredni korak. Zato će u ovom tekstu biti navedena neka od ključnih pitanja, ali i neke izuzetno bitne činjenice koje morate imati u vidu da biste došli do pravog odgovora i ispravne odluke.

Ali pre prvog pitanja treba da znate i dobro zapamtite ZLATNI PRORAČUN GREJANJA: jedan sistem grejanja potroši tokom svog životnog veka čak 20 puta više goriva (energenata) nego što je sam koštao. U prevodu, najveće uštede ne obezbeđuje početna investicija, već ušteda u energentima tokom dugogodišnjeg korišćenja odabranog sistema.

1. Koliko je star sistem za grejanje koji trenutno koristite?

Ovo je prvo pitanje koje morate postaviti sami sebi jer poražavajuća statistika otkriva da domaćinstva u Srbiji najviše novca rasipaju upravo na zagrevanje objekata zbog zastarelih ili neadekvatnih sistema. Tako se, primera radi, u našoj zemlji godišnje zameni svega 3% sistema za grejanje, iako čak 75% potrošnje energije u domaćinstvima odlazi upravo na zagrevanje prostora, pa bi grejanje trebalo da bude prioritet u svakom domu. Međutim, praksa otkriva upravo suprotno. Stotine hiljada grejnih sistema u ovom trenutku stariji su od 15 godina i troše do 70% više goriva (energenata) nego što bi se trošilo sa modernom opremom, tj. modernim sistemom za grejanje.

Ako je i vaš sistem za grejanje stariji od 15 godina, sasvim je izvesno da trošite više novca na grejanje nego što bi bilo potrebno, a uštede sa novim sistemom mogle bi da se kreću i do 70%. Tačan procenat uštede zavisi od toga koliko je zastareo vaš trenutni sistem, ali ćete sami to veoma teško proceniti. Međutim, nije nemoguće odrediti cifru na koju gotovo sigurno možete računati jer iskustva pokazuju da je prosečna ušteda na nivou svih zamenjenih sistema oko 50% ukoliko napravite pravi izbor novog grejanja, pa se tom zlatnom sredinom možete poslužiti kao sigurnom osnovom.

Zaključak
Prosečna ušteda posle zamene sistema: 50%

Kako još možete da štedite novac na grejanju

2. Da li razmišljate da promenite grejanje u narednih 5 godina?

Ako je vaš odgovor "DA", to je najpouzdaniji signal da trenutno imate loš i neefikasan sistem za grejanje koji rasipa vaš novac i da ste i sami svesni toga. Najveći problem u takvoj situaciji je činjenica da živite u uverenju da je bolje da sačekate još malo da bi se vaša finansijska situacija popravila. Istina je, međutim, da će se ona samo pogoršavati jer ćete nastaviti da rasipate novac iako ste mogli da ga investirate u efikasniji i ekonomičniji sistem za grejanje. Ne zaboravite da je svaki dobar sistem za grejanje onaj koji sam sebe otplaćuje posle izvesnog vremena u poređenju sa sistemom koji trenutno koristite. A kada je tako, računica je jasna – što pre zamenite grejanje, pre ćete početi da otplaćujete, a samim tim i štedite, jer vam ta investicija svakako predstoji pre ili kasnije.

Zaključak
Više od polovine domaćinstava odgovara sa: "DA"

Ušuškana kuća

3. Da li je vaš trenutni sistem "personalizovan"?

- "Personalizovan?! Pa nije to Google ili Facebook nalog...", gotovo po šablonu odgovora većina korisnika kada ih to pitamo.

"Da, personalizovan, dobro ste čuli", odgovaramo, opet po šablonu.

Živimo u XXI veku. Personalizovani su nam telefoni, online nalozi, računari, čak i razni paketi usluga koje koristimo. Zašto onda ne bi bilo i grejanje? Razmislite na trenutak. Ako vaš komšija živi u kući koja ima deblje zidove od vaših, ako ima bolju izolaciju od vas, ako ima trostruke prozore i tri etaže, da li će idealno grejanje za njegov dom biti isto kao za vaš? Ne, ne mora biti. Ako je to tako, zar nije logično da i grejanje bude personalizovano, tj. prilagođeno karakteristikama vašeg objekta? Za račune za grejanje izdvajamo više novca nego za sve druge personalizovane stvari i usluge koje koristimo, pa je već danas prilagođavanje grejnog sistema svakom objektu postalo neophodno ako želite najbolje rezultate.

Zaključak
Uobičajen odgovor: Nemate personalizovan sistem za grejanje.

Viessmann solarni kolektor Vitosol 200-F

REZULTAT:

Već nakon odgovora na ova tri pitanja, biće sasvim jasno da li rasipate novac na grejanje. Ako se prepoznajete u uobičajenim odgovorim na prethodna tri pitanja, a posebno na prva dva (imate sistem stariji od 15 godina i razmišljate da ga promenite u narednih pet godina), hitno vam je potreban novi i efikasniji sistem za grejanje.

Taj zaključak uvek je prvi korak koji morate da napravite ako konačno želite da napravite pozitivnu promenu u svom kućnom budžetu. Međutim, naredni koraci nisu ništa lakši. Na tržištu je mnogo različitih sistema za grejanje, mnogo različitih grejnih tela, mnogo "stručnjaka" i "starih majstora", ali i malo rešenja koja su zaista odgovarajuća baš za vaš dom.

PREĐITE NA DRUGI KORAK

Izbor novog grejanja uvek je drugi korak, a najbolje je kada on započne učenjem iz tuđih grešaka. Zato taj drugi korak savladajte kroz vodič: 6 najvećih grešaka pri izboru novog grejanja.


POVRATAK NA PRVI KORAK

DRUGI KORAK

Kako da izbegnete 6 najvećih grešaka pri kupovini novog grejanja

Ako ste tokom upitnika koji otkriva da li trošite previše novca na grejanje zaključili da nepotrebno rasipate novac i sada razmišljate o kupovini novog sistema koji će biti ekonomičniji i efikasniji od onog koje trenutno koristite, ove greške obavezno izbegavajte jer skupo koštaju i teško se ispravljaju.

Prekasno za kajanje

Novi sistem grejanja uvek je povezan s relativno visokim troškovima investicije, pa su i zahtevi prema novom sistemu grejanja visoki – i od njega se očekuje da bude izdržljiv, efikasan i dugoročno gledano isplativ.

Uprkos tome, danas se više nego ikad prave velike greške prilikom kupovina novog grejanja. Te greške skupo koštaju (u novcu, živcima, komforu) i teško se ispravljaju. Zato u saradnji sa ekspertima za grejanje otkrivamo šest najvećih grešaka, koje obavezno morate izbeći kada se odlučite na ovaj korak.

1. Najbitnija vam je što jeftinija investicija u startu

Ovo je najveća i najčešća greška koja se javlja u praksi, a razlog je vrlo jednostavan - jedan sistem grejanja potroši tokom svog životnog veka čak 20 puta više goriva nego što je sam koštao. U prevodu, najveće uštede ne obezbeđuje početna investicija, već ušteda u energentima tokom dugogodišnjeg korišćenja odabranog sistema. Ova greška postaje još tragičnija ako se zna da je poskupljenje energenata uvek realna opcija i da će u budućnosti biti sve češća pojava. Zato je prvo pravilo da štedite mudro i dugoročno, a ne brzopleto i jednokratno.

Koje sve sisteme grejanja treba da razmotrite u startu:

Vitocal 200-S

2. Odluku donosite brzo i ishitreno, bez prave analize

Novo grejanje – to je pravi poduhvat. I odmah treba da shvatite da niste na trkama. Nažalost, put kojim se češće ide je da se odluka donese za dan ili dva, najčešće po inerciji i bez dobrih i potpunih informacija. Međutim, ako želite da napravite pravi odabir, postoje ukupno tri moguća puta za vas:

1. Prvi je da sami krenete u istraživanje, da samostalno ronite kroz okean informacija, tehničkih podataka i cena, i tako donesete odluku. Ovaj put je najtemeljniji, ne zavisite ni od koga, ali je ubedljivo najduži i može trajati nedeljama, pa čak i mesecima.

2. Drugi put je da se potpuno prepustite nekom "majstoru za grejanje", koji će vam ponuditi da se sa njim pogodite na osnovu za vas nerazumljivog, a zapravo šablonskog rešenja. Ovaj put vas najmanje košta živaca, bar na početku. Kasnije, rizik je veliki da će vas koštati i živaca, ali i novca.

3. Treći put vodi preko nove platforme koja je od 2016. godine dostupna i na našem tržištu. Profesionalni, kompetentni instalateri i stručnjaci za grejanje sa velikim iskustvom su razvili izuzetno koristan online konfigurator grejanja koji vam omogućava da unošenjem svih relevantnih parametara za vaš stan ili kuću dođete do najboljeg sistema za grejanje. Ovaj put ne traje ni kratko, ni dugo, već baš onoliko koliko treba, jer je ceo proces efikasan i poštuje vaše vreme. Tako jedan poduhvat kupovine koji bi zahtevao mnogo pripreme postaje iskustvo koje biste preporučili svakom prijatelju. Uostalom, uverite se i sami uvidom u objašnjenje kako konfigurator funkcioniše.

NovoGrejanje konfigurator

3. Nabavka prevelikog kotla ili toplotne pumpe

Obratite pažnju na veličinu kotla ili toplotne pumpe. U ranijim vremenima često su instalirani ogromni, potpuno predimenzionisani kotlovi. Ta praksa se nastavlja i danas. Veći kotao se danas ne odlikuje samo većim gubicima energije već i višim cenama. Stoga online konfigurator NovogGrejanja radi proračun i bira veličinu kotla ili toplotne pumpe skrojenu baš za vaš objekat, što je takođe jedan od izuzetno bitnih elemenata pri kupovini novog grejanja.

Kotao na drva

4. Preporučeni stari "majstor za grejanje"

U XXI veku stari dobri "majstor za grejanje" kojeg vam je preporučio prijatelj, poznanik ili poznanikov poznanik, najčešće nije najbolji izbor. On najčešće zna samo jedan način – svoj način, kako je oduvek radio grejanja kod svakoga. On nikad nije uhvatio priključak sa svim što moderna tehnika grejanja danas nudi, nije išao na obuke, usavršavanja i treninge jer nikada nije imao ni vremena, ni novca da modernizuje svoje znanje i tehniku.

Zato su i danas ponude tradicionalnih "majstora za grejanje" uglavnom neshvatljiva kupcu i često sa skrivenim troškovima za koje naknadno saznajete. Istina je da danas svaka dobra ponuda mora da vam bude jasna, vrlo precizna i bez skrivenih troškova. Ako nije tako, onda pouzdano znate da nešto nije u redu.

Zato je prošle godine i na domaćem tržištu najavljena prava revolucija kada se konačno pojavila platforma koja vam omogućava da za samo 24h od popunjavanja online upitnika o ključnim podacima o vašem domu od stručnjaka dobijete idealno rešenje za grejanje prilagođeno upravo vašem domu. I to bez skrivenih troškova i uz garantovani rok ugradnje od svega 48 sati ako se odlučite za kupovinu.

Viessmann 10 najčešćih grešaka pri grejanju koje vas skupo koštaju

5. Zanemarujete prednosti novih tehnologija

U području tehnologije grejanja došlo je do velikog napretka u poslednjih nekoliko godina. Ako se razmatra kupovina novog grejanja, kupac bi trebalo da iskoristi ovaj tehnički napredak u svoju korist. Danas postoji širok spektar različitih sistema i modela grejanja na osnovu kojih je potrebno izvršiti pravi izbor. Ovi sistemi koriste različite energente, gde svaki ima neke svoje prednosti i mane.

Nemojte se u XXI veku oslanjati na dostignuća iz XX veka, jer vas to na duge staze može skupo koštati. Budite otvorenog uma i iskoristite sve mogućnosti i online alate koje vam nudi NovomGrejanju.com kako biste došli do optimalnog rešenja. Pošto ova platforma nudi sve postojeće energente – toplotne pumpe, gas, drvo, pelet ili lož ulje – ne postoji šansa da će biti pristrasnosti ili "navijanja" za jedno rešenje.

Dobićete profesionalno i objektivno rešenje koje najviše odgovara karakteristikama vaše doma jer se u ponudi nalazi široka paleta različitih modela grejanja od najprestižnijeg proizvođača na kojeg se možemo osloniti. Kako sve to izgleda u praksi možete videti na primeru porodice Stefanović.

Vitosoft

6. Loše finansiranje novog grejanja

U Srbiji ljudi ne vole kredite. Ali pogledajte to sa druge strane:

 • Da li je kupovina novog grejanja ozbiljna kupovina? - Jeste.
 • Da li Vam je ta kupovina potrebna? - Nekada veoma.
 • Da li će ta kupovina, ukoliko se pametno sprovede u delo, odmah početi da vam donosi uštede, veći komfor bolji kvalitet života? - Hoće.

Kamate su danas mnogo niže nego pre, recimo, 3 godine. Ako je kamata ispod 4%, onda je to nivo koji se opasno približio finansijskim uslovima u zapadnoj Evropi.

Ako korisnik iz uštede korišćenjem novog grejanja isplaćuje ratu kredita, i još mu ostane nešto novca – onda ovakav način finansiranja definitivno treba razmotriti.

Toplotna pumpa Vitocal 200-S
PREĐITE NA TREĆI KORAK

Ako ste i ovaj drugi korak uspešno savladali i naučili kako da izbegnete najčešće greške koje se dešavaju u praksi, vreme je da u sledećem koraku prateći uputstvo saznate i kako da odaberete najbolji sistem za grejanje za svoj stan ili kuću.


POVRATAK NA DRUGI KORAK

TREĆI KORAK

Kako da odaberete najbolji sistem za grejanje za svoj stan ili kuću

Ako ste u prethodnom koraku naučili kako da izbegnete 6 najvećih grešaka pri kupovini novog grejanja, vreme je da saznate i kako da odaberete pravo rešenje. Jednostavna i brza procedura izbora novog grejanja i personalizovana rešenja kreirana specijalno za dom svakog pojedinačnog kupca već danas su postala standard u razvijenim zemljama sveta, a ta mogućnost konačno je na raspolaganju i kupcima u našoj zemlji.

Raskomoćivanje

Jedan od glavnih problema zbog kojih se vlasnici kuća, stanova i poslovnih prostora teško odlučuju na promenu sistema za grejanje je komplikovana i dugotrajna procedura odabira i zamene grejnih sistema. Na tržištu je mnogo različitih sistema za grejanje, mnogo različitih grejnih tela, mnogo "stručnjaka" i "starih majstora", ali malo rešenja koja su zaista odgovarajuća baš za vaš dom.

Prvo i najvažnije pravilo koje morate imati u vidu pri odabiru novog grejanja je činjenica da već danas morate tragati za personalizovanim sistemima za grejanje, tj. onim koji su kreirani baš za vaš dom na osnovu njegovih karakteristika.

Vaš prijatelj iz prigradskog naselja koji živi u prizemnoj kući, vaš šef sa kućom na dva sprata u centru grada i vi koji živite u dupleksu nedaleko od reke najčešće nemate iste karakteristike objekta, vrstu izolacije, debljinu zidova, kvalitet i broj prozora, a sve su to karakteristike koje moraju da budu uzete u obzir pri odabiru najboljeg rešenja. Stoga nije teško zaključiti da će se i najefikasnije rešenje za te tri kuće razlikovati.

Presek kuće

Stoga su u najrazvijenijim zemljama sveta poslednjih godina sve popularnije platforme koje nude personalizovane sisteme za grejanja specijalno za svakog kupca i već danas se smatraju najpouzdanijim savetnikom za kupovinu, a od 2016. godine prva takva platforma došla je i u Srbiju. U pitanju je online platforma NovoGrejanje.com koja će vam omogućiti da za samo 24h od popunjavanja online upitnika o ključnim podacima o vašem domu od stručnjaka dobijete idealno rešenje za grejanje prilagođeno upravo vašem domu.

Zahvaljujući ovoj naprednoj platformi samo nekoliko klikova deli vas od novog, visokokvalitetnog i efikasnog grejanja, koje će već od prve godine početi da štedi za vas. Potrebno je samo da popunite online obrazac unoseći podatke o svom domu, sistemu grejanja i vrsti energenata koje trenutno koristite, i stručnjaci će te informacije koristiti za stvaranje odgovarajuće ponude na bazi "Viessmann" premijum grejne tehnike.

Uz to uvek imate izbor između različitih energenata, od toplotnih pumpi, preko gasa i cepanica, do peleta i lož ulja, pa možete uporediti varijante sa različitim energentima i grejnim sistemima, u čemu će vam ekspertsku pomoć pružiti i stručnjaci iz NovoGrejanje sistema.

Viessmann podrška

4 zlatne prednosti NovoGrejanje.com platforme:

 • Izradu personalizovanog rešenja za grejanje u roku od 24h specijalno za vas;
 • Odabir najpovoljnijeg i najefikasnijeg sistema grejanja i energenta za vaš dom;
 • Jednostavno poručivanje, postavljanje novog grejanja za samo 48h i demontažu vašeg starog sistema;
 • Visok kvalitet novog grejanja, vrhunsku "Viessmann" tehnologiju i velike uštede na računima za grejanje.
Grejanje za 1 evro dnevno

Grejanje za 1 EVRO dnevno? Moguće je!

O kvalitetu grejnih sistema koje nudi novogrejanje.com ne svedoči samo kredibilitet jedne od najpoznatijih kompanija za grejnu tehniku na svetu, nemačke kompanije "Viessmann", čija se grejna tehnika ekskluzivno koristi u sistemima koje nudi ova platforma, već i iskustva korisnika iz Srbije koji već koristili NovoGrejanje platformu i ugrađivali preporučene "Viessmann" grejne sisteme. Praksa pokazuje da, uz maksimalnu optimizaciju, cena grejanja može da se svede na samo jedan evro dnevno, što predstavlja izuzetnu uštedu za kućni budžet.

Procena "grejanje za 1 evro dnevno" izvedena je tako što su u obzir uzeti troškovi grejanja jednog objekta približne površine 100m², dobre izolacije, sa podnim grejanjem. Za ovaj objekat važi da pomoću Viessmann toplotne pumpe korisnici uživaju u toplini doma za približno 1 evro na dan!

NovoGrejanje

Ovakvu efikasnost platforma NovoGrejanje.com postiže jer je sposobna je da "personalizuje" grejanje svakog doma, jedinstvenog po kvadraturi, izolaciji, debljini zidova, tipu prozora, sistemu grejanja i željenom energentu, što predstavlja revolucionarnu mogućnost koja je od sada dostupna svim građanima naše zemlje, i to u samo nekoliko klikova.

Uverite se i sami uvidom u ISKUSTVA KORISNIKA + KONKRETNI PRIMERI I OBRAČUNI.

Novo grejanje

Atraktivni krediti za novo grejanje

Platforma NovoGrejanje i kompanija "Viessmann" pripremili su atraktivne i jedinstvene uslove kreditiranja energetski efikasne opreme za sve one koji traže najbolji finansijski put da obezbede komfor i toplinu doma uz minimalne troškove tokom svake grejne sezone.

Novi uslovi kreditiranja obezbeđuju kamate niže za 5-8% u odnosu na standardne kamate koje se mogu naći bilo gde u Srbiji za kredite u dinarima, dok za kredite u evrima padaju na nivo ispod 5%. Uz sve to, naknada za obradu kredita je potpuno besplatna, a skrivenih troškova nema. Ponuda važi samo za opremu iz "Viessmann" grejne tehnike koju odlikuje vrhunska tehnologija i velika ušteda u računima za grejanje, zahvaljujući kojoj je ova nemačka kompanija postala jedan od lidera na tržištu grejanja u celom svetu.

Više detalja možete saznati na stranici ATRAKTIVNI KREDITI ZA NOVO GREJANJE.

Srećna porodica

O tome kako funkcioniše nova platforma i ceo proces odabira i ugradnje najbolje svedoči video zapis koji sledi.

Visok kvalitet novog grejanja i vrhunsku tehnologiju garantuje činjenica da se u grejnim sistemima koje nudi novogrejanje.com koristi isključivo grejna tehnika jedne od najpoznatijih kompanija za grejanje na svetu, nemačke kompanije "Viessmann".

PREĐITE NA ČETVRTI KORAK

Nakon što ste kroz konfigurator odabrali efikasno grejanje za svoj dom pravo je vreme da savladate i poslednji korak i nakon odabira pravog sistema naučite i trikove koje će vam obezbediti dodatnu efikasnost i uštede uz pomoć vodiča 10 najvećih grešaka pri grejanju koje vas skupo koštaju.


POVRATAK NA TREĆI KORAK

ČETVRTI KORAK

10 najvećih grešaka pri grejanju koje vas skupo koštaju

Ako ste u prethodnom tekstu konačno otkrili kako da odaberete najbolji sistem za grejanje za svoj stan ili kuću, pravo je vreme da savladate i poslednji korak i nakon odabira pravog sistema za grejanje naučite i trikove koje će vam obezbediti dodatnu efikasnost i uštede.

Trikovi za bolje grejanje

Toplota nije samo ljudska potreba, već i jedan od važnih preduslova za dobro opšte stanje organizma. A da bi se razvila toplota, neophodan je funkcionalan sistem za grejanje koji zagreva kuću do željene, ugodne temperature. Međutim, tokom procesa grejanja često pravimo greške koje vode do rasipanja toplote i energije, time i do nepotrebno visokih računa, iako je te greške veoma lako izbeći. Stoga vam predstavljamo listu grešaka koje možete ispraviti gotovo samo jednim pokretom ruke.

1. Visoka temperatura u prostorijama

Subjektivan osećaj kod svake osobe može biti drugačiji, tako da se prilikom podešavanja optimalne temperature u različitim prostorijama možete osloniti na sledeće savete. U spavaćoj sobi i kuhinji temperatura ne mora biti iznad 20°C. U kuhinji je dovoljno podesiti temperaturu i na 18 stepeni, ukoliko rade i drugi uređaji koji otpuštaju toplotu, poput šporeta. Nešto toplije je potrebno da bude u dečijoj i radnoj sobi. Takođe, kupatilo ne sme biti hladno je postoji opasnost od brzog razvijanja buđi, a preporučena temperatura za ovu prostoriju je 23 do 24°C.

2. Potpuno isključivanje grejanja

Jedna od najvećih grešaka kada je reč o grejanju je kompletno isključivanje sistema za grejanje kada se napušta kuća. U zavisnosti od spoljašnje temperature i dužine odsustva, ne samo što se sistem i nameštaj hlade, već i zidovi objekta. Kako bi vlasnici vratili željenu temperaturu u prostorijama, potrebno je više energije da sistem to nadoknadi nego što bi bilo utrošeno za održavanje temperature tokom odsustva.

10 najčešćih grešaka pri grejanju koje skupo koštaju

3. Kratko zagrevanje

Kao što smo već spomenuli, optimalna temperatura u kupatilu je 23°C. Međutim, nije retkost da se kupatilo uopšte ne greje, već se grejanje uključi samo pre korišćenja kupatila. Iako se vazduh čak i nakon kratkog zagrevanja dovede do prijatne temperature, zidovi kupatila ostaju hladni i pružaju idealnu podlogu za razvijanje buđi, što na kraju proizvodi veću štetu za vlasnika.

4. Grejanje drugih prostorija

Rizik od pojave buđi postoji i u drugim prostorijama koje se zagrevaju "kroz vrata". Najčešće je slučaj da se greje samo zona u kojoj se boravi, a vrata spojenih prostorija se drže otvorenim i zagrevaju na taj način. Topao vazduh koji izlazi iz zagrejanih prostorija sadrži veliku količinu vlage, a to prouzrokuje formiranje buđi u prostorijama koje se greju na pasivan način.

Ako želite efikasan sistem za grejanje sa kojima se neće dešavati ovi problemi, obavezno razmotrite sledeća tri rešenja na koja smo već ukazali u prethodnom koraku:

Grejanje na drva

5. Zaklanjanje radijatora

Usled nedostatka prostora, nameštaj se često postavlja ispred radijatora, a dešava se i da su zavese previše dugačke i prekrivaju polovinu, pa čak i ceo radijator. To uzrokuje neravnomerno širenje toplote i vodi ka nepotrebno visokim troškovima grejanja. Prema istraživanju Udruženja stanara u Nemačkoj, ukoliko se radni sto približi na par santimetara od radijatora, takvo zaklanjanje može da poveća troškove grejanja za čak 15 posto.

6. Sušenje veša na radijatoru

Iako deluje nelogično, radijatori nisu pogodni za sušenje mokrog veša. Snaga zagrevanja se znatno smanjuje, a dodatnu nepovoljnost čini isparenje vlage zbog koje se razvija buđ.

7. Provetravanje prostorije

Ispravno zagrevanje prostorije zahteva i ispravnu ventilaciju. U prostorijama novih, energetski efikasnih ili renoviranih zgrada, više ništa ne funkcioniše ručno. Međutim, u većini postojećih zgrada nužno je manuelno obezbediti dotok svežeg vazduha. Najčešća greška koja se čini pri provetravanju prostorije je držanje prozora konstantno odškrinutim. Na taj način hladan vazduh hladi celu prostoriju i vlaga ulazi u zidove. Mnogo je efikasnije otvoriti širom prozore na deset minuta i dozvoliti da topao vazduh i vlaga izađu, jer se u tom slučaju zidovi i nameštaj hlade samo delimično i nije potrebno dogrevati prostoriju.

Provetravanje prostorija

8. Vazduh u cevima

Sistem za grejanje je zatvoren sistem, u kojem ne bi trebalo da se nalazi vazduh. Međutim, to se ne može u potpunosti sprečiti, pa se iz sistema mora redovno ispustiti vazduh. Bez tih mera, zagrejana voda se ne može ravnomerno rasporediti, a kao rezultat toga temperatura u prostorijama bude neujednačena. Uz par spretnih ruku, ventiliranje sistema na pravilan način može se izvesti vrlo brzo.

Preveliko zagrevanje

9. Preveliko zagrevanje

Stari sistemi za grejanje uglavnom nemaju senzor spoljašnje temperature za regulisanje, zbog čega rasipaju energiju jer često zagrevaju prostoriju više nego što je zapravo potrebno. U ovom slučaju korisnici manuelno i po osećaju pojačavaju i smanjuju zagrevanje, što dovodi do velikih gubitaka energije jer podešavanje željene temperature traje duže i mnogo je nepreciznije nego uz pomoć spoljnog senzora, a to neminovno dovodi do gubitaka energije.

10. Zastarela tehnologija

Sistemi koji su u upotrebi duže od 20 godina mnogo su manje efikasni od novih sistema za grejanje. Ovo se odnosi i na termostate, koji najčešće nisu menjani. Nov termostat koji se povezuje sa internetom, može se veoma lako instalirati i već od starta obezbediti ugodno korišćenje – na primer, podešavanje temperature čak i ako je korisnik na putu, ukoliko ima dostupnu internet mrežu. Ako se ispravno koristi, termostat može da umanji troškove grejanja iz razloga koji su opisani u prethodnim stavkama.

Viessmann aplikacija

NEŠTO STE PROPUSTILI I POTREBNA VAM JE DODATNA POMOĆ?

Ako ste propustili neki od prethodnih koraka, a razmišljate o kupovini novog sistema za grejanje koji će biti ekonomičniji i efikasniji od onog koji trenutno koristite, obavezno se upoznajte sa vodičem Da li je vreme za "zlatnu investiciju"? koja će vas voditi korak po korak do izbora novog sistema za grejanje i omogućiti da za samo 24h od popunjavanja online upitnika o ključnim podacima o vašem domu od stručnjaka dobijete idealno rešenje za grejanje prilagođeno upravo vašem domu.

Visok kvalitet novog grejanja i vrhunsku tehnologiju garantuje činjenica da se u grejnim sistemima koje nudi novogrejanje.com koristi isključivo grejna tehnika jedne od najpoznatijih kompanija za grejanje na svetu, nemačke kompanije "Viessmann".