Grejanje za 1 evro - Žene krišom pojačavaju grejanje, istraživanja otkrivaju

Žene krišom pojačavaju grejanje, istraživanja otkrivaju

Žene krišom pojačavaju grejanje, istraživanja otkrivaju

Iz straha? Ili poštovanja?

U mnogim domovima, ono o čemu se često raspravlja je grejanje i sobna temperatura. Dame vole da budu u tropski toplom, umotane u ćebad, da se protežu pored radijatora u svojoj omiljenoj pidžami, dok gospoda... žele živeti na svom vlastitom Antarktiku, sa širom otvorenim prozorima kroz koje ulaze talasi ledenog vazduha. Zašto je to tako?

Nova istraživanja otkrila su da je pitanje idealne temperature problem o kome raspravlja trećina parova! I ne samo da parovi raspravljaju o tome, već četiri od deset žena potajno pojačava grejanje iza leđa partnera.

Genijalno podmuklo, moje dame, ali šta je tome uzrok?

Postoje snažni naučni dokazi koji sugerišu, da su žene osetljivije na hladnoću.

Žene imaju nižu stopu metabolizma što znači da se toplotna energija proizvodi sporije. Veće mišićne mase dovode do viših metabolizma mirovanja i budući da je to uobičajeno kod muškaraca, oni imaju veći protok krvi i njihova tela su toplija.

Jedna naučna studija pronašla je da je prosečnu temperaturu ženskih ruku izloženih hladnoći tri stepena manja od one uočene kod muškaraca. Znači li to da dame po pravilu imaju toplije srce, kako bi ovu razliku kompenzovale? :-)

Bilo kako bilo, deluje da ženski hormon, estrogen, blago zgušnjava žensku krv, što dovodi da je protok kroz kapilare neznatno smanjen. Budući da kapilari opskrbljuju delove tela kao što su vrhovi prstiju na nogama i rukama, to znači da kod žena ti delovi imaju tendenciju da se lakše zatvore kada je hladno – i evo zašto dame obično nose višeslojne čarape i rukavice zimi.

Dame, znajte sad, sledeći put kada se temperatura prostorije pojavi kao problem, nauka će stati na vašu stranu.

Za optimalni izbor grejanja, koje se može personalizovano podešavati prema svačijoj želji, pogledajte OVDE.