Grejanje za 1 evro - Vitocal 200-S toplotna pumpa

Zašto svi šapuću kada se nađu u blizini nove Viessmann toplotne pumpe?

Toplotna pumpa Vitocal 200-S

Iz straha? Ili poštovanja?

Nova Vitocal 200-S je u martu na sajmu ISH bila jedan od najslikanijih uređaja ovog velikog frankfurtskog dešavanja, iako je osim njenog očigledno sjajnog izgleda malo toga konkretnog o njoj procurilo u javnost.

Sada je već jasno da je "draženje" stručne publike imalo jako opravdanje. I ne-profesionalcima neke njene osobine zvuče neverovatno:

  • Sa 35 dB (decibela) spoljna jedinica ovog uređaja je ubedljivo najtiša na tržištu. Ilustracije radi, 35 dB je buka koju proizvodi kobra kada diše. (33 dB je buka kada kobra zadrži dah) :-) Zato svi šapuću u njenoj blizini - za vikom nema potrebe.
  • Ovo je uređaj kojem maksimalni kapacitet grejanja raste sa padom spoljne temperature. Za one koji nisu iz grejačke branše: ogromna većina toplotnih pumpi ovog tipa ima suprotnu narav: što je temperatura napolju niža, maksimalna snaga opada. Kod nove Vitocal 200-S kapacitet grejanja je veći na -7°C nego na +7°C. Ovo je big deal i baš ono što je potrebno za hladne balkanske zime.
  • Efikasnost za čistu peticu: COP (mera efikasnosti za toplotne pumpe) ide do 5,0. Automobilskim rečnikom, ova mašina troši 2,9 litara na 100km, iako ima motor od 200 konja.

U prodaji od novembra. Made in Germany.

Zašto svi šapuću kada se nađu u blizini nove Viessmann toplotne pumpe?