Milan Jeličić iz Beograda: Uštedim 800 EUR na grejanju godišnje zahvaljujući prelasku na toplotnu pumpu

Milan Jeličić iz Beograda: Uštedim 800 EUR na grejanju godišnje zahvaljujući prelasku na toplotnu pumpu

Milan Jeličić iz Beograda: Uštedim 800 EUR na grejanju godišnje zahvaljujući prelasku na toplotnu pumpu

Za grejanje svog doma od 110 m² Milan Jeličić je u proseku plaćao 1.200 EUR po grejnoj sezoni, što se sada, prelaskom na grejanje toplotnom pumpom, svelo na svega 400 EUR godišnje. Temperatura u njegovom domu podešena je na 22 °C, sve funkcioniše brzo i lako preko aplikacije na telefonu, bez iznenadne hladnoće i opterećujućih obaveza, a investicija u novi sistem grejanja koja je omogućila ove rezultate isplatiće se već za 5 godina.

Kako izabrati najpovoljnije grejanje? To je pitanje "od million dolara". Pitanje sa kojim se suočava većina građana Srbije pred početak svake grejne sezone. Isto pitanje mučilo je i Milana Jeličića iz Beograda do 2021. godine, a onda je pronašao, kako sam navodi, savršeno rešenje. Savršeno jer mu je smanjilo dotadašnje račune za grejanje za čak tri puta, a istovremeno poboljšalo kvalitet života i svakodnevni komfor.

Svoje lično iskustvo rešio je da podeli sa svima koji razmišljaju o novom grejanju jer je i sam doneo odluku tek nakon što se uverio u isplativost rešenja na konkretnom primeru.

"Nisam verovao dok se nisam uverio na konkretnom primeru"

Jedan od najvećih problema prilikom razmatranja novog grejanje predstavljaju brojne zablude i nepoverenje građana da je zaista moguće prepoloviti cenu grejanja koje trenutno plaćaju ili je učiniti čak i tri puta jeftinijom, kao u slučaju gospodina Jeličića. Najbolji dokaz za to je upravo ovaj Beograđanin koji priznaje da je ključnu ulogu u njegovoj odluci imao upravo konkretan primer.

"Slušao sam brojne priče o grejanju koje sam razmatrao, da je u pitanju odlična stvar, primetio sam i da ljudi masovno ugrađuju ove sisteme po novim zgradama i da su zato ti stanovi skuplji kada se prodaju. Međutim, moram da priznam da nisam verovao u to sve dok jednog dana kod brata od strica nisam video njegove račune za grejanje", priseća se Jeličić ključnog događaja za njegovu buduću odluku.

"Onda mi je jednog dana brat pokazao račun za grejanje svog stana od 140 m² u sred grejne sezone. On je ugradio toplotnu pumpu Viessmann Vitocal 200 S, a račun za januar iznosio je svega 10.000 dinara. U prvom trenutku nisam mogao da verujem jer sam znao koliko ja plaćam grejanje za svoj dom koji je pritom manji", nastavlja Jeličić i dodaje da je tek zahvaljujući tom dokazu shvatio koliko su toplotne pumpe zaista isplative.

"Svestan sam da nije jednostavno dati novac samo na osnovu priče. Neko će danas da čita ovo što govorim i pomisliće ʹšta ovaj lupetaʹ, ali ako taj neko dođe kod mene u kuću i bude mesec dana kod nas, stavio bi prst na čelo baš kao što sam ja kada sam video račun kod brata", navodi Jeličić.

Kuca Milana Jeličića iz Beograda sampiona grejanja

Kako je Milan Jeličić odabrao idealnu toplotnu pumpu?

Dom gospodina Jeličića nalazi se na spratu porodične kuće, tačnije u potkrovlju. Grejna površina je 110 m², što je u startu značilo da bi za navedeni prostor zbog manje površine u odnosu na stan njegovog brata adekvatna bila toplotna pumpa Viessmann Vitocal 100 S (30 m² manja grejna površina), koja je 2021. godine i ugrađena u dom ovog Beograđanina.

Ono što treba naglasiti je činjenica da je izbor najadekvatnije toplotne pumpe za svaki pojedinačni stan ili kuću maksimalno pojednostavljen i ne zahteva nikakve komplikovane proračune i napor vlasnika. Dovoljno je samo POPUNITI JEDNOSTAVAN I BESPLATAN ONLINE UPITNIK sa osnovnim podacima o vašem objektu i tim Viessmann stručnjaka će proračunati koja je toplotna pumpa savršen izbor za vaš dom, kao i koja je cena date toplotne pumpe sa kompletnom ugradnjom.

Za popunjavanje upitnika potrebno je svega nekoliko minuta, a ta usluga stručnog savetovanja i određivanje idealne toplotne pumpe za vaš dom je POTPUNO BESPLATNA I UJEDNO SAZNAJETE PRECIZNU CENU.

konfigurator novog grejanja

Iznad je fotografija online upitnika, a klikom na fotografiju i Vi možete popuniti podatke o svom domu i potpuno besplatno saznati koja je idealna toplotna pumpa za Vaš dom i koja je cena date pumpe sa kompletnom

"Ja sam ugradio Viessmann Vitocal 100 S jer je dovoljna za kvadraturu moje etaže i to samo za grejanje. Prethodno sam već imao urađenu fasadu, izolaciju od dvadesetogramskog stiropora debljine 12 cm, kao i novi set prozora", napominje Jeličić jer je znao je kvalitetna izolacija preduslov za maksimalne rezultate.

FINALNI REZULTAT: Tri puta jeftinije grejanje uz toplotnu pumpu Viessmann Vitocal 100 S

Najbitniji dokaz da je prelazak na grejanje uz pomoć toplotne pumpe bio pun pogodak predstavlja poređenje cene grejanja pre i posle njene ugradnje jer računi nikada ne lažu.

"Troškovi grejanja na struju pre prelaska na toplotnu pumpu iznosili su 1200 EUR po grejnoj sezoni, dok se sada sa novim sistemom grejem za svega 400 EUR godišnje kada sve saberem", ističe naš sagovornik i dodaje da računi za struju to i potvrđuju.

On pojašnjava da je u računima koji su priloženi u nastavku teksta izražena cena za ukupnu potrošnju električne energije u njegovom domu, tačnije za struju koju koristi toplotna pumpa, kao i za struju koju koriste svi ostali električni uređaji u domaćinstvu, kao i da su troškovi ostalih uređaja oko 1000 dinara mesečno. To znači da se cena grejanja dobija umanjenjem svakog mesečnog računa za struju za 1000 dinara.

Na fotografiji je prikaz potrošnje po zonama u periodu od godinu dana za porodičnu kuću gospodina Milana Jeličića koja se greje Viessmann toplotnom pumpom.

Na fotografiji je prikaz potrošnje po zonama u periodu od godinu dana za porodičnu kuću gospodina Milana Jeličića koja se greje Viessmann toplotnom pumpom.

Već za 5 godina se isplati investicija u Viessmann Vitocal 100 S

Najbitnije pitanje nakon cene grejanja jeste isplativost investicije jer mnogi veruju da uštede postoje, ali da je za otplatu investicije potrebno 15 ili čak 20 godina. Međutim, računica Milana Jeličića pokazuje da će mu se celokupna investicija vratiti za svega 5 godina.

"Toplotnu pumpu sam ugradio 2021. godine. Kompletna investicija sa ugradnjom je koštala oko 4.900 EUR, ali sam imao pravo na povraćaj PDV-a, što je finalnu cenu spustilo na oko 4000 EUR. To znači da ću kompletno isplatiti uređaj za svega 5 godina (po osnovu uštede na grejanju od 800 EUR godišnje) i pritom više nemam nikakav problem sa grejanjem. Posle toga uređaj posedujem i dalje, a grejanje je fantastično", zaključuje Jeličić.

On kao dokaz prilaže račune za četiri udarna meseca prethodne zimske sezone, tačnije za period od novembra 2022. do februara 2023. godine. Minimalni mesečni račun iznosio je 7.054 dinara (novembar), a maksimalni 8.938 dinara (februar), što znači da je cena grejanja 110 m² za četiri udarna meseca prethodne zimske sezone iznosila 28.000 dinara (32.000 umanjeno za 4000).

Prikaz računa o ukupnoj mesečnoj potrošnji struje tokom novembra i decembra 2022. godine, kao i januara i februara 2023. godine

Dodatni benefiti toplotne pumpe

Pored finansijskih prednosti, gospodin Jeličić navodi i izuzetan komfor koji je dobio zahvaljujući novom grejanju, a samim tim i neuporedivo kvalitetniji svakodnevni život.

"Ne moram da ustajem rano svaki dan da bih naložio vatru, ne nosim drva, ne zatičem ugašenu vatru u kaminu kada se vratim sa posla, a uz to uz toplotnu pumpu mogu da podešavam i prilagođavam temperature kako mi odgovora, bez obzira na to da li sam kod kuće ili ne jer sve radim preko aplikacije na mobilnom telefonu. Ako poželite da od ponoći do 4 ujutru ugasite sistem, to je moguće. Od 4 podesite temperaturu na 22 stepena i već u 6 sati, kada ustanete, vama je toplo. Podešavate sve kako želite i upravljate sistemom preko mobilnog telefona i kada ste van kuće. Čak postoji mogućnost da podesite da u različitim prostorijama imate različite temperature jer je svaki zasebni radijator podesiv", objašnjava Jeličić.

Osim praktičnosti i funkcionalnosti, Jeličić navodi i da je ugradnjom ovog sistema sebi kupio mir, s obzirom da se uređaj ne čuje, a kada je reč o prostoru koji zauzima, njegova spoljna jedinica smeštena je u dvorištu, a unutrašnja u hodniku, tako da ništa ne remete.

Na fotografiji je prikaz unutrašnje jedinice Vitocal 100S Viessmann toplotne pumpe u domu Milana Jeličića.

Na fotografiji je prikaz unutrašnje jedinice Vitocal 100S Viessmann toplotne pumpe u domu Milana Jeličića.

"Osećam se kao da sam kupio novi Mercedes za samo 10.000 EUR"

Da bi dočarao zadovoljstvo koje oseća grejanjem uz pomoć Viessmann toplotne pumpe, Milan Jeličić koristi efektno poređenje.

"To je kao da ste sebi priuštili novi Mercedes, koji realno košta 50.000 EUR, a vi ste ga zapravo platili samo 10.000 EUR. Vi ste za tih 10.000 ovde dobili Mercedes", slikovito opisuje naš sagovornik. Ovo poređenje i nije tako slučajno, posebno ako se zna da je upravo Viessmann prošle godine proglašen za nemački brend br. 1 u kategoriji grejanja.

On navodi da je razmatrao više različitih toplotnih pumpi prilikom kupovine, ali kada uporedi cenu i kvalitet u koji se uverio tokom prethodne dve grejne sezone, ubeđen je da za cenu koju je platio ni na jednom drugom mestu nije moguće pronaći kvalitet koji je dobio.

Priča gospodina Jeličića primer je kako od preporuke do odluke nije dalek put, ali da su detaljni proračuni neizostavni deo odluke, a konkretni primeri najbolji dokaz kvaliteta. On se nada da će njegovo iskustvo pomoći i drugima da shvate da grejanje mogu da plaćaju neuporedivo manje, a da investicija može da se isplati već za pet godina.

Iskustva drugih korisnika Viessmann toplotnih pumpi možete pročitati u rubrici ŠAMPIONI GREJANJA U SRBIJI.

Toplotne pumpe

Viessmann

Viessmann toplotne pumpe

Vitocal 100-S

Viessmann toplotna pumpa vazduh-voda

Milan Jeličić

Šampioni grejanja

Šampioni grejanja u Srbiji

Cena toplotne pumpe

Uštede na grejanju

Grejanje

Energetska efikasnost

Najisplativije grejanje

Najpovoljnije grejanje